Odlašanje

vseeno mi jeODLAŠATE S POSTAVLJANJEM CILJEV?

Ste običajno človek, ki si zna hitro in jasno postaviti cilje, zadnje mesece pa vam razmišljanje o tem kaj hočete, ne gre od rok?
Se strinjate, da postavljanje ciljev bolje usmerja vaše aktivnosti, pa kljub temu ne morete oblikovati pravih tarč in poti za doseganje svojih namenov?
Odlašanje v večji ali manjši meri iz lastnih izkušenj poznamo vsi. Redko je odlašanje povezano z lenobo.
Če odlašanje zastavljanja ciljev predstavlja težavo tudi vam, potem se najprej vprašajte, katere imate nedokončane naloge, cilje. Ne morete se popolnoma osredotočiti na druge naloge in iti naprej, dokler ne dokončate tiste, za katero veste, da jo morate. Nedokončane naloge, čeprav ne mislite na njih, vas obtežijo. Lahko je to znak, da imate želje, ki so bile do sedaj neuresničene in potrebujete neko osnovno spremembo v življenju, recimo zamenjavo poklica, okolja, kjer živite, spremembo v odnosih, spremembo življenjskih navad… Ali pa gre le za upor zahtevam, prikrite strahove, pomanjkanje samozavesti in perfekcionizem.
Toliko časa, dokler bodo v naših mislih prevladovala negativna prepričanja, ki se kažejo kot zdolgočasenost, občutek manjvrednosti, strah pred neuspehom ali strah pred uspehom, perfekcionizem, omalovaževanje, se bomo nalogi izogibali ali jo zavlačevali.

Nekajkrat na leto je smiselno pregledati kaj počnemo, kaj nam ne uspeva, kaj bi lahko počeli drugače, kaj nam manjka in prevetriti cilje, da postanejo bolj realni in uresničljivi.

V razmislek vam ponujam postopek določanja ciljev:
1. Aktivirajte svojo intuicijo.
2. Kakšen je vaš namen in smisel bivanja?
3. Kakšne so vaše vrednote sedaj? Katera področja so vam pomembna?
4. Koliko energije in časa imate?
5. Naredite seznam ciljev.
Ne pozabite zasebnih ciljev, skrbi za zdravje,…Izločite tiste, ki niso več koristni ali pomembni za vaše sedanje življenje in se od njih poslovite za stalno ali jih dajte na seznam neaktualnih?
6. Česa se lotiti najprej?
Pogosto se najprej lotimo nalog, ki so lažje in tudi in manj pomembne ter nam zato zmanjka časa in volje za resnično pomembne naloge. To navado zavestno spremenite. V planer si določite čas za pomembne naloge.
Ko boste naredili težje naloge, vam bo to dalo polet, da boste z lahkoto naredili tudi lažje.
7. Zakaj bi cilj dosegli?
Poiščite razlog in korist, ki jo boste imeli od doseženega cilja. Nič storiti ali delovati po starem, je udobno in zapeljivo. Kako se vendarle motivirati za spremembo? Napišite si vse prednosti in pozitivne rezultate, ki vam jih bo dosežen cilj prinesel in izdelajte načrt akcije. Delujte po načrtu vsaj 21 dni, da dobite dejanski občutek kaj vam prinaša, nato se odločite kako naprej.
8. Ocenite za katere naloge imate dovolj energije in volje.
9. Kako dobro želite opraviti nalogo in koliko časa se ji boste posvetili?
Večji učinek je, če nalogo opravimo pravočasno, kot če jo naredimo popolno.
10. Razdelite nalogo na manjše dele.
Če se vam zdi, da je naloga prezahtevna, boste dobili občutek, da ji niste kos in boste izgubili voljo ter začeli zavlačevati. Pica se ne poje z enim ugrizom. Razdelite nalogo na dele in se je lotite postopoma, po korakih. Bistveno lažje boste naredili prvi manjši korak in ta vas bo spodbudil za naslednjega.
11. Poiščite si mentorja, ki vam bo s podporo in nasveti pomagal doseči cilj. Včasih nas premakne z mrtve točke novo znanje ali nov zorni kot.
12. Pomembne cilje javno objavite. Povejte kaj ste si zadali večjemu številu oseb, ki so vam pomembni.
13. Določite si nagrado za dosežen cilj in kazen, če cilja ne dosežete, ker ste odlašali.

Se odlašanje izplača? Komu koristi? Motiviranje sebe za uspeh je pomembna veščina čustvene inteligentnosti.