Govorjenje vam izboljša spomin

GOVORJENJE VAM LAHKO IZBOLJŠA SPOMIN
Ali veste, da lahko s preprostim trikom izboljšate spomin? Če uporabljate svoj glas, izboljšate svoje pomnjenje.
Postopek smo preizkusili v praksi. Veliko tečajnikov je preizkusilo in deluje. Potrebno pa je natančno vedeti kako … pogovor
Ko sprejmemo novo informacijo mora odzvanjati v nas z energijo pomena in čutnih sporočil.
Vzemimo primer: Doživeli ste čudovito večerjo s svojimi najdražjimi v restavraciji tik ob plaži in gledal sončni zahod. To bi pustilo precejšen odtis v vaših možganih, kajne? Najverjetneje se boste spomnili te noči še zelo dolgo …
Zakaj?
Ker je bilo vključenih vaša čustva. Videli ste, svojo lepo dekle, spočito in urejeno. Slišali in govorili ste smešne stvari, ko ste okušali dobro hrano. V zraku ste zaznali slan vonj morja. Do vas je prihajala glasba. Povedano drugače – vaši možgani so vključevali ogromno število možganskih celic, potrebnih za obdelavo različnih čutnih vtisov. Če se boste skušali spomniti te noči, bo velika mreža možganskih celic podprla vaš spomin, sled čudovite noči.
Takšne možganske zveze doživljate vsak dan. Zavohate vonj po travi in se spomnite izleta izpred let. Zaslišite neko glasbo in se sprožijo spomini iz otroštva. Ste kaj takega že kdaj doživeli?
Zdaj pa si poglejmo drugo skrajnost.
V pisarni berete močno nezanimivo poročilo. Možgane aktivira le v majhnem delu. Ni slike, ni zvoka, brez čustev, nič. Samo vrtenje besed, in številk, ki bi si jih morali zapomniti. Vaši možgani pripisujejo vsebini majhno vrednost in težko se boste spomnili, kaj ste dejansko prebrali včeraj.
Torej, kaj storiti?
Če so nove informacije, morate vključiti čim več možganskih področij.
In zelo preprost način za povečanje števila aktivnih možganskih celic je govorjenje o tem, kar ste prebrali in kar želite, da se spomnite. Posebno je to pomembno, če ste slušni tip in se vam slišano hitreje vtisne v spomin. Govorjenje deluje iz več razlogov – tukaj so trije najpomembnejši:
– Slišali boste govoriti sebe in sprožili nov kanal dojemanja in s tem večje število možganskih celic.
– Spoznali boste zelo hitro, če ste razumeli vsebino v celoti. Razumevanje je zelo pomemben ključ do dobrega spomina.
– Vaši možgani bodo reorganizirali in prestrukturirali vsebine. Možgani si z razmišljanjem prizadevajo povezati nove informacije z že znanimi. S tem hkrati povečujemo obseg aktivnih nevroloških celic. Več vemo o stvari, hitreje in več si bomo zapomnili.
Naslednjič, ko boste želeli, da se spomnite prebranega , si najdite nekoga, ki vas bo poslušal.
In če je vaš partner utrujen, povejte svojim prijateljem. Ali pa vašim sodelavcem. In če vas noče nihče poslušati, potem govorite vašemu psu ali plišastemu medvedku. Ali se postavite pred ogledalo in govorite sebi, vendar pa govorite o tem!