Kako pomagamo svojemu partnerju

KAKO POMAGAMO SVOJEMU PARTNERJU PRI PREMAGOVANJU STRESA
Človeka narava ni oblikovana na način, da bi se sam soočal s stresom . Eden izmed najbolj naravnih odzivov na stres je, da sodelujemo z nekom, ki ga imamo radi. Ljubeč dotik, prijazna beseda in nežna podpora so nekatere od najbolj koristnih stvari, ki jih lahko naredite, kadar gre vaš partner skozi težke in stresne čase. Ko je partner v stresu, takrat močno potrebuje nežen odziv. Ljubezen, ki mu jo izkazujete, pomirja stresne centre v možganih, da postane vaš partner bolj odporen pri prenašanju negotovosti s katero se srečuje.
Nasveti in opozorila:
Bodite aktivni. Masaže, joga, kopeli in večeri s prijatelji, so vse dejavnosti, ki pomagajo lajšati stres. Sproščanje in telesna dejavnost sta naravna blažilca stresa, medtem ko družabne dejavnosti zagotovijo drugo varno zatočišče partnerju, ki je v stresu. Koristi pa seveda tudi vam, saj se stresa kaj hitro »nalezete« od partnerja, ko sočustvujete z njim.
Izogibajte se odzivom kot so »Nehaj s tem«, »Sem ti rekel, da…« ali »Kaj te skrbi?«. Takšni odzivi ne pomirjajo, saj zanikajo partnerjeve občutke in se običajno počutijo še slabše. Situacijo poslabšajo še posebno, če čutijo, da so vaša pričakovanja popolnosti prevelika zanj.