Intuicija

Imate problem, ki ga želite rešiti. Ste v nejasni situaciji, ko ste vložili ste veliko energije, časa in upanja in na koncu ne čutite zadovoljstva. Zdi se vam, da ste delali za druge ali da kar ste dosegli nima prave vrednosti za vas. Tedaj se počutite utrujeni, pade vam samozavest in čutite pomanjkanje volje, da bi začeli znova.

Redko imamo dovolj informacij, da bi se lahko odločili brez napak. Na srečo je večino napak mogoče popraviti, omiliti ali se iz njih naučiti kaj koristnega za naprej. Določena negotovost se vedno pojavlja, kadar se odpravljate po novih poteh. Zberite svoje znanje in izkušnje , želje in upanja. Uporabite intuicijo, vaš notranji glas.

Intuicija je znanje, ki se pojavi brez nekega zavestnega spomina in razmišljanja. Naenkrat zaznate problem ali razumete situacijo. Intuicija ni šesti čut, kot pogosto rečejo. Temelji na izkušnji, pozabljenih spominih. Intuitivne rešitve so pogosto rezultat vaše specializacije in poglabljanja.

Intuicijo lahko prebudite, ne morete pa je siliti, da se pojavi.

Spomnite se kje in na kakšen način ste doživeli svoje najboljše prebliske in sprejeli prave odločitve. Kaj ste počeli pred tem? Kako ste odprli pot spoznanju in se odločili? Kakšen je bil postopek? Če se ne spomnite, vam bom navedla nekaj sledi:

  1. Najprej se znebite vrtenja misli okoli problema in se odprite za alternative.

Kako se odprete, kadar ne veste več naprej? Pojdite na sprehod, zavrtite si glasbo, poležavajte brez misli, spijte vodo, kavo, pivo, rišite spontano in se sprostite.

  1. Sprostite pot do svojih misli.

Misel se pojavi večkrat sredi ničesar. Lahko je to med jogo, vožnjo avtomobila, čiščenjem omare, gledanjem slike, kuhanjem priljubljene jedi, med spanjem. Kar naenkrat veste, AHA to je to. Ohranite misel in o njej razpredajte nežno, brez siljenja. Uglasite se z mislimi in jih očistite navlake. Pogosto se je lažje opredeliti, če razvrščate misli in jih zapišete v skupine 

a) to je O.K.

b) to ni O.K.

c) zanimivo, moram še premisliti

  1. Sprejmite odločitev.

Tehtajte možnosti. Katera vam je ljuba, katera izvedljiva. Ob kateri možnosti čutite največjo varnost. Redkeje se pojavijo čisto nove možnosti. Verjetno ste o pravih že razmišljali, vendar ni bil še pravi čas ali pa so imele druge zadeve prednost. Oblikujte kaj boste izbrali in kakšen je vaš cilj.

  1. Razumite svojo odločitev.

Zapišite si kaj vam pomeni vaša izbira. Opišite situacijo in vaša pričakovanja. Koristno je uporabiti katero tehniko kot je vizualizacija, miselni vzorec, pisanje dnevnika. Opredelite situacijo z več vidikov in možnih rešitev. Pridobite informacije. Koga morate upoštevati in kako bi lahko  izpeljali svojo odločitev.

  1. Izdelajte načrt in ga sporočite drugim .

Del vsake odločitve je načrt izvedbe. Postavite si okvire in pogoje.  Zapišite si tri korake in tri vaše značilnosti, ki vam bodo pomagale pri izvedbi. 

Kadar se srečate z navidezno nerešljivim problemom, se vrnite na začetek in znova razmislite o svojih korakih in poiščite nove možne rešitve.

Dajte si čas. Razmišljajte počasi in s pozitivno naravnanostjo. Delajte korakoma in vključujte priložnosti, ki se pojavijo ali pa ste jih spodbudili s svojim delovanjem.

Ohranite duh upanja, vztrajnosti in poguma. Sanje in zagnanost spreminjata svet.

Marija Hrovatič